Login

Går du med håbet om at komme ind på din drømmeuddannelse? Men er dine karakterer ikke helt til det? Så bare rolig! Kvote 2 kan blive din nøgle til at realisere dine ambitioner. Derfor får du her, alt du skal vide om kvote 2, så du kan få sendt din ansøgning af sted.

Kvote 2 adgangskrav

Læs om adgangskravene til kvote 2 på de forskellige uddannelser, vi tilbyder i Esbjerg!

AAU Esbjerg

Læs mere

FMS Esbjerg

Læs mere

SDU Esbjerg

Læs mere

UC SYD Esbjerg

Læs mere

EASV Esbjerg

Læs mere

Men hvad er kvote 2 egentlig?

Kvote 2 er en af de to ansøgningskategorier, du kan benytte dig af for at blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark. Mens kvote 1 baserer sig primært på dit karaktergennemsnit fra gymnasiet eller en tilsvarende uddannelse, så er kvote 2 mere åben, og fokuserer blandt andet på din personlige baggrund og din erfaring – og ikke blot dine karakter. 

Så står du over for overgangen fra gymnasium til universitet, så kan kvote 2 være din vej til at forfølge drømmen om at komme ind på lige præcis den uddannelse, der vækker din passion og passer til dine ambitioner.

Kvote 2 bidrager nemlig til, at der pludselig åbnes op for en ny verden af muligheder for dig som studerende. Nu har du chancen for at vise dit fulde potentiale, og lige præcis den du er – uanset karaktererne på dit eksamensbevis. 

Hvordan søger man kvote 2?

At søge kvote 2 er en relativ ligetil proces, og vi garanterer dig, at du sagtens kan finde ud af det. Men der er stadig en ansøgningsproces, der kræver nøje forberedelser og overvejelser. For kvote 2 er, som nævnt tidligere, baseret på blandt andet din personlige baggrund og erfaring – som du selv skal fortælle om via en ansøgning. 

Når du begynder på din ansøgning, skal du inde på den pågældende ansøgningsportal oprette en profil, hvor du vælger de uddannelser, du ønsker at søge. Herefter tager den dig skridt for skridt igennem processen, og fortæller dig løbende, hvordan du udfylder din ansøgning.

Selvom det hele er spændende, og du bare gerne vil sende din ansøgning afsted så hurtigt som muligt, så husk at læse de specifikke krav og frister, der er for hver uddannelse. For selvom du har prøvet det før eller hørt om andre, der har gjort det, så kan det altså variere fra uddannelse til uddannelse, hvad der forventes. Men nu til den sjove del.

Kan man søge både kvote 1 og kvote 2?

Ja, du kan sagtens søge både kvote 1 og kvote 2. Skulle du dog stå i en situation, hvor du enten skal søge kvote 1 eller 2, så anbefales det at søge kvote 2. 

For når du søger kvote 2, er der mange uddannelsesinstitutioner, der automatisk vurderer din ansøgning i kvote 1 også. Så ved at søge kvote 2, er du dækket ind under begge ansøgningsmetoderne.

Hvordan skriver man så den kvote 2 ansøgning? 

En vellykket kvote 2 ansøgning kræver en personlig ansøgning, som fremhæver dine kvalifikationer og motiver. I ansøgningen kan du blandt andet inkludere tidligere erfaringer samt færdigheder og interesser, der gør dig egnet til netop den uddannelse, du har for øje.

Udover det er det en rigtig god ide, at du er tydelig, præcis og overbevisende i din ansøgning. Din ansøgning skal afspejle din passion for uddannelsen og passionen for, hvorfor netop den uddannelse bare er helt perfekt til dig, dine ønsker og det du vil med din fremtid.

Inden du begynder at skrive din ansøgning, så kan du overveje, hvad det er, der gør dig unik – og hvordan dine tidligere erfaringer og oplevelser har været med til at forme dig. Og så bruger du det i din ansøgning.

Du kan inkludere ting såsom frivilligt arbejde – hvad enten det er frivilligt arbejde i den lokale fritidsklub eller hvis du har haft et sabbatår i et andet land. Nogle vælger også at inkludere personlige udfordringer – men det er valgfrit, hvad du ønsker at tilføje, og det kan selvfølgelig være forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvad der giver mening for netop din ansøgning. 

Og inden du panikker: Du behøver ikke at have rejst verden rundt eller have arbejdet frivilligt i mange år. Du skal bare kunne fortælle, hvorfor netop du skal have chancen for at komme ind på din drømmeuddannelse. Kvote 2 giver dig nemlig muligheden for at skille dig ud, og vise alt det, du har at byde på udover dine karakterer.

Kongekampen in Esbjerg, where you can find the biggest dodgeball tournament
Kongekampen in Esbjerg, where you can find the biggest dodgeball tournament

Adganskrav til kvote 2

Adgangskravene til kvote 2 varierer afhængigt af uddannelsen. Men det kan omfatte alt fra relevante fag, erhvervserfaring, frivilligt arbejde eller andre kvalifikationer. Derfor er det vigtigt at tjekke de specifikke adgangskrav for den uddannelse, du søger, og sørge for, at din ansøgning opfylder dem.

For nogle uddannelser er der også specifikke faglige krav, som du skal opfylde. Dette kan inkludere bestemte karakterer eller eksamensbeviser. Det er derfor en god idé at undersøge adgangskravene omhyggeligt, så du er så godt forberedt som muligt, når du sender din ansøgning.

Hvordan vurderes kvote 2-ansøgningen?

Når din kvote 2-ansøgning skal vurderes, så gøres det individuelt af uddannelsesstedet. De går altså din ansøgning igennem fra ende til anden – og lige så med alle andre, der har ansøgt.

Dét, der er vigtigt at forstå med kvote 2 ansøgninger, er, at de handler om meget mere end blot dine karakterer. Kvote 2 handler om din personlige historie, dit engagement i det ønskede fagområde og hvem du er som person – uden dine karakterer. Derfor tager det også lang tid at gå alle ansøgningerne igennem.

Når du søger kvote 2, er det afgørende at have styr på de vigtige datoer i ansøgningsprocessen. Her er nogle af de datoer, du bør være opmærksom på:

Ansøgningsfrist for kvote 2

Ansøgningsfristerne kan variere mellem uddannelsessteder og uddannelser, så tjek grundigt, hvornår ansøgningerne skal indsendes.

Ansøgningen til kvote 2 åbner oftest 1. februar. Det betyder, at du fra 1. februar kan sende din ansøgning afsted. Ansøgningsfristen er d. 15 marts inden kl 12. Det vil altså sige, at du skal have sendt din ansøgning afsted inden førnævnte dato. Det kan dog variere fra år til år, og sommetider kan det være forskelligt fra uddannelsessted til uddannelsessted. Så husk altid at tjekke op på dette – for ja, det ville være så mega ærgerligt at misse deadline med en dag – eller blot én time

Ansøgningens behandlingstid

Efter ansøgningsfristen skal du forvente, at uddannelsesstederne tager tid til at gennemgå alle kvote 2-ansøgninger. De sender nemlig ikke svar ud løbende, men giver alle svar på samme tid. Dette kan variere, men svarene på ansøgningerne kan forventes sendt ud i slut juli måned.

Eventuelle supplerende prøver eller interviews

Hvis din ønskede uddannelse kræver supplerende prøver eller interviews som en del af ansøgningsprocessen, er det en god ide at være opmærksom på de specifikke datoer. Dobbelttjek altid, hvis du er det mindste i tvivl. Det er din fremtid, der handler om – så hellere være på den sikre side end at misse en deadline.

Tjek dine e-mails

Vi ved godt, at du godt ved det. Men vi er nødt til at minde dig om det en ekstra gang! Sørg for at tjekke din e-mail regelmæssigt. For har uddannelsesstederne vigtige informationer eller beskeder til dig vedrørende din ansøgning, så er det den vej, de vil kontakte dig. 

Så bare lige for at være den kedelige typer – det er vigtigt, at du holder styr på disse datoer, og at du overholder ansøgningsfristerne. Det er afgørende for, at din kvote 2 ansøgning behandles korrekt og i tide. Så skriv det i kalenderen, så du ikke glemmer det.

Hvornår får man svar på kvote 2?

Svartiden på, hvornår du får svar på din kvote 2 ansøgning kan variere afhængigt af uddannelsesstedet og programmet, som du ønsker at søge ind på. Typisk kan du forvente at modtage svar i slut juli. 

Når tiden nærmer sig, at du får svar, så kan det være en god idé at holde øje med opdateringer fra uddannelsesinstitutionen. Du vil oftest kunne læse helt specifikt, hvornår du kan forvente svar fra dem – men du bør også holde øje med, om der er yderligere trin i ansøgningsprocessen.

 

VIGTIGT!

Men hvorfor?

Hvis du stadigvæk er i tvivl om, hvad kvote 2 er, så anbefaler vi dig at tjekke uddannelsernes egen hjemmeside, hvor du kan finde meget mere information. Du kan samtidig blive klogere på, hvordan man søger ind på kvote 2 – hvad enten du er nysgerrig på UC SYD, SDU, AAU, EASV eller FMS.


Tjek adgangskrav

Få et indbilk i dit kommende studieliv

Har du planer om at starte på din drømmeuddannelse i Esbjerg? 

Hos E.1 har vi skabt et inspirerende sted for dig som studerende. At være ny studerende, hvad enten du er ny i byen eller har boet her i flere år, så kan det være svært at kende til alle dine muligheder. Det er her, vi kommer ind i billedet! 

Vi hjælper dig nemlig med at finde hoved og hale i alt, når du bliver en del af Esbjergs studieliv. 

Beer tasting event at Esbjerg Streetfood
Beer tasting event at Esbjerg Streetfood
Bingo event at Esbjerg Streetfood
Bingo event at Esbjerg Streetfood
E ducation nergy