Login

Skal du snart i gang med din ansøgning til drømmeuddannelsen? Men alt det her om optagelse virker en smule overvældende? Så er du havnet det helt rette sted. Vi har netop lavet en guide til dig omkring, alt du skal vide i forbindelse med optagelse på uddannelse.

Regler for optagelse

Når du søger ind på en videregående uddannelse, er der nogle helt generelle regler, du skal være opmærksom på. En af de første ting, der er vigtige at have styr på, er, om du opfylder de adgangskrav, der måtte være på den pågældende uddannelse, som du ønsker at søge ind på. Det kan være alt fra krav til karakterer, faglige forudsætninger, ECTS point eller et specifikt fag, du skal have haft på A niveau. Denne del er egentlig lige til, da du vil kunne finde al relevant information inde på den specifikke uddannelsesside. 

I samme omgang er det en god ide at være opmærksom på ansøgningsfristen for din drømmeuddannelse, da det i nogle tilfælde kan variere fra uddannelse til uddannelse. Der er to forskellige måder, hvorpå du kan søge ind på din uddannelse: kvote 1 eller kvote 2.

Kvote 1

Kvote 1 er en af de to ansøgnings-metoder, du kan benytte dig af for at blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark. Denne type optagelse baserer sig primært på dit karaktergennemsnit fra din ungdomsuddannelse. Det betyder derfor også, at din adgang til uddannelsen primært vurderes ud fra dine karakterer fra gymnasiet eller en lignende uddannelse. Din kvote 1 ansøgning vil blive vurderet udelukkende ud fra dine karakterer, og de studerende med det højeste karaktergennemsnit er dem, der får en studieplads tilbudt først – hvis der er flere ansøgere end pladser.

After study event for new students
After study event for new students
After study event for new students
After study event for new students

Kvote 2

Kvote 2 er den anden type ansøgningsmulighed, som du kan benytte dig af for at blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark. I modsætning til kvote 1 så er kvote 2 mere åben og fokuserer ikke kun på dine karakterer – men i høj grad også på din personlige baggrund, erfaring og motivation. Dette betyder, at hvis dine karakterer ikke er høje, men du har anden relevant erfaring, som f.eks. frivilligt arbejde, erhvervserfaring eller andet, så kan du i stedet blive optaget via kvote 2. 

Det er altså din mulighed for at vise dit fulde potentiale og bevise, at du er egnet til uddannelsen, selvom dine karakterer måske ikke afspejler det fuldt ud.

Har du spørgsmål?

Så giv uddannelsesinstitutionerne et kald! De er eksperter, og kan helt sikkert svare.

Aalborg Universitet

Læs mere

Fredericia Maskinmesterskole

Læs mere

UC Syd

Læs mere

Syddansk Universitet

Læs mere

Erhvervsakademi Sydvest

Læs mere

Syddansk Musikkonservatorium

Læs mere

Mere om optagelse

At genoptage eller skifte videregående uddannelse kan være en stor beslutning for mange, og det har betydning for din ansøgning. Det, at du har færdiggjort fag, prøvet kræfter med et studiemiljø og fået en masse relevant erfaring kan være dit boost til din ansøgning.

Uanset årsagen til en tidligere afbrydelse eller ønsket om at skifte retning, er der en række vigtige overvejelser og trin at tage for at sikre en smidig og vellykket optagelsesproces.

Fra ansøgningsfrister til prioritering af uddannelser og bekræftelse af tilbudte studiepladser er der flere aspekter at overveje.

Her er vores guide til alt om optagelse, om det er genoptagelse eller skift af videregående uddannelse eller andre nyttige tips til en succesfuld optagelse.

Genoptagelse på uddannelse

Har du tidligere påbegyndt en videregående uddannelse, men af en eller anden grund afbrudt den? Så er det ikke spildt! Der er nemlig gode chancer for, at du kan genoptage dit studie. Det kan dog være forskelligt alt efter uddannelsesstedet, og du bør derfor altid tjekke op med den enkelte uddannelse, om det er muligt – og i så fald, hvad har de brug for fra dig?

Flytning fra en uddannelse til en anden

Hvis du allerede er indskrevet på en videregående uddannelse, men ønsker at skifte til en anden, kan dette også være en mulighed. Dog skal du være opmærksom på eventuelle begrænsninger og krav fra uddannelsesstedet, herunder om der er ledige pladser på den ønskede uddannelse og om du opfylder de nødvendige adgangskrav. Derfor anbefaler vi, inden der drages til forhastede beslutninger, at du giver det nye ønskede uddannelsessted et kald, eller sender dem en email – alt efter hvor tålmodig du er, og høre, hvilke muligheder der er for dig.

Standby-plads

Kommer du ikke ind på din drømmeuddannelse i første forsøg, så er dine chancer faktisk slet ikke ovre endnu! For en standby plads er en særlig mulighed, der opstår, hvis der er ledige pladser senere hen. 

En standby-plads tilbydes normalt til ansøgere, som ikke har fået tilbudt en ordinær studieplads ved den første runde af optagelse, og hvis de stadig er interesserede i at blive optaget på uddannelsen senere.

Dog skal du være opmærksom på, at der kan være forskellige betingelser og frister for accept af en standby-plads. Derfor er det, som altid, vigtigt at holde sig opdateret på kommunikation fra uddannelsesinstitutionen og reagere rettidigt, hvis du bliver tilbudt en standby-plads.

Sommer- og vinterstart

Når det kommer til optagelse på en videregående uddannelse, er der typisk to tidspunkter, hvor du, som studerende, kan påbegynde dit nye studie: Sommer- og vinterstart. Disse starttidspunkter giver fleksibilitet og mulighed for at tilpasse din studieplan efter lige netop dit behov, og hvad der passer dig bedst.

Starter du på din uddannelse via sommerstart, så er det oftest i august eller september. Dette er det mest almindelige tidspunkt for studiestart, og hvor flest optages. Vinterstart er et alternativt tidspunkt for studiestart, og finder normalt sted i januar eller februar.

Tænker du lige nu, at vinterstart passer helt perfekt med dine planer? Så er det endnu engang vigtigt, at du tjekker med netop din uddannelse, at den tilbyder vinterstart. For der er altid nogle, der ikke gør! Derudover er det også vigtigt at vide, at antallet af tilgængelige pladser til en vinterstart kan være begrænset sammenlignet med en sommerstart.

Prioritering af uddannelser

Når du endelig har fundet ud af, hvilke(n) uddannelse(r) du godt kunne se dig selv bruge de næste par år på, så skal du sætte dem i en prioriteringsrækkefølge. Du kan ikke bare sende din ansøgning afsted til f.eks. tre uddannelser og sige, at du vil dem alle ligemeget – og at det bestemmer systemet. Selvom det kunne være skønt, så skal du prioritere en rækkefølge, når du skal søge om optagelse. 

Men det er faktisk ikke helt skidt, da det sikrer, at din mest ønskede uddannelse får førsteprioritet, hvis du opfylder de betingelser og krav, der er.

Argh, men hvad hvis du ændrer mening? Du kan faktisk helt indtil ansøgningsfristen ændre mening. Efter datoen er din prioritering dog fast, og du kan derefter ikke ændre i den. 

Og så et lille råd mere fra os til dig: Husk at prioritere dine ansøgninger efter dine egne ønsker og præferencer. Søg ikke ind på uddannelser, bare fordi du tror det er lettest for dig, eller fordi du ved, at dine venner har søgt det samme. Gå efter din mavefornemmelse, og hvad du kan se dig selv bruge din hverdag på de næste par år.

Svarfrist på din ansøgning

Når du endelig har fået indsendt din ansøgning om optagelse på din, forhåbentligt, drømmeuddannelse, så kommer ventetiden. Den ventetid, der med garanti, kommer til at føles som en evighed, og hvor tiden bare ikke kan gå hurtigt nok. Er det med sommerstart, vil du oftest kunne få svar i slut juli – dog kan det variere alt efter uddannelse. Hold øje med din e-boks eller e-mail, da det er her, du vil få yderligere besked. 

Husk også, at hvis du har søgt flere uddannelser og prioriteret dem i din ansøgning, så vil du modtage svar i henhold til den prioriterede rækkefølge. Så kommer du ind på din første prioritet (fingers crossed), så får du ikke svar fra de andre prioriteter.

Bekræftelse af tilbudt studieplads

Når du nu har ligget søvnløs i ugen op til og endelig fået den glædelige nyhed, at du har fået tilbudt en studieplads på drømmeuddannelsen – så skal du selvfølgelig huske at bekræfte studiepladsen. Ved du, at du vil det her – så sig ja med det samme. Der er ingen grund til at trække den. Har du dog brug for lidt betænkningstid, så vær lige opmærksom på, hvornår fristen er, så du ikke misser den ved en fejl.

Det vil stå klart og tydeligt, hvordan du bekræfter din studieplads. Sommetider er det online via en portal og andre gange per email – men dette vil stå klart og tydeligt, så der ikke er chancer for misforståelse. Og skulle du alligevel være i tvivl, så anbefaler vi, at du ringer til uddannelsesinstitutionen.

Start din fremtid i Esbjerg

Begynd din fremtid i Esbjerg – og sikr din hverdag inden for netop dét, du brænder for. For uanset om du drømmer om at blive ingeniør og bidrage til teknologiens fremtid, udforske den kreative verden af multimediedesign, fordybe dig i musikkens magi eller træde ind i forretningsverdenen, så finder du værktøjerne til det i Esbjerg, blandt de mange uddannelsesmulighed.

Mentorprogram – Education Esbjerg (Foto: Christer Holte/Education Esbjerg).

Ansøgningsfrister 

Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige ansøgningsfrister, når du søger om optagelse på en videregående uddannelse. For kvote 1 ansøgere er den almindelige ansøgningsfrist den 5. juli kl. 12.00 (men som med alting, så dobbelttjek altid lige, at det også gælder for netop den uddannelse, du ønsker at søge ind på). Det betyder, at hvis du søger om optagelse gennem kvote 1, så skal din ansøgning være indsendt inden denne dato for at blive betragtet. Kvote 1 ansøgninger vurderes nemlig, som nævnt tidligere, ud fra dit karaktergennemsnit.

Er din plan i stedet at søge ind via kvote 2, som egentlig altid er en god ide, hvis du er bare det mindste i tvivl om, hvorvidt dine karakterer er høje nok, så er ansøgningsfristen den 15. marts kl. 12.00. Forskellen mellem kvote 1 og kvote 2 ligger i vurderingskriterierne: Kvote 1 handler om karaktererne, og kvote 2 er en mere bred vurdering, der inddrager alt fra din personlige baggrund, til erfaring og motivation for at søge ind på din uddannelse 

Og ja, vi er nødt til at nævne det lige en sidste gang mere: Det er vigtigt at bemærke, at ansøgningsfristerne kan variere afhængigt af, hvilken uddannelse du ønsker at søge ind på. Så husk altid at tjekke din uddannelse!

Ansøgning på optagelse.dk

Når det kommer til at ansøge om optagelse på en videregående uddannelse, er det optagelse.dk, der er din go-to-side. Her kan du nemt og bekvemt finde og ansøge om optagelse på netop den uddannelse, du ønsker. 

Man kan egentlig godt sige, at optagelse.dk fungerer som en samlet portal, der samler information om alle de videregående uddannelser, der er i Danmark. Det gør det dejligt nemt, når du skal sende din ansøgning, da alt er samlet ét sted. 

Derudover har de også sørget for at gøre det nemt for dig, når du skal søge. Du bliver nemlig guidet gennem hele ansøgningsprocessen skridt for skridt, så du er sikker på, at du får skrevet, udfyldt og vedhæftet alt det rigtige. 

Og den sidste vigtige ting, som vi vil give dig med er: Er du i tvivl om det mindste i forbindelse med optagelse på din drømmeuddannelse? Også selvom du har Googlet og Googlet, læst alt der var tilgængeligt og forhørt dig omkring, så ring og spørg uddannelsesinstitutionen og få dine spørgsmål eller tvivl be- eller afkræftet.

Kontakt altid din uddannelsesinstitution

Aalborg Universitet

Læs mere

Fredericia Maskinmesterskole

Læs mere

UC Syd

Læs mere

Syddansk Universitet

Læs mere

Erhvervsakademi Sydvest

Læs mere

Syddansk Musikkonservatorium

Læs mere

Nyheder

Find de seneste nyheder her!

Nyheder

26 april 2024

170 students sang along to the biggest hits at music bingo!

Imagine a night filled with music, laughter, and friendly competition – that’s exactly what 170 students experienced at the recent music bingo event hosted by E.1 Co-Creaters.

Kongekampen

21 februar 2024

GET READY FOR KONGEKAMPEN THE 3RD OF MAY! 

Kongekampen is an annual event in Esbjerg where students from all the higher educational institutions team up and compete against each other in a big dodgeball tournament.

Nyheder

22 januar 2024

E.1 App launches for Android and iOS with WAYF login integration!

Video

25 april 2023

Brenda og Mikkel fik et tilfældigt venskab gennem mentorprogrammet

Hvad er E.1 mentorprogram? Hvad er det bedste ved at være mentee og mentor? Hvad er det bedste ved samarbejdet mellem studerende og erhvervsfolk?

E ducation nergy