Login

Skal du starte på din drømmeuddannelse lige om lidt? Eller, det er i hvert fald det, du går og håber på! Meeen, der er jo lige det der med karaktergennemsnittet, og er det mon højt nok. 

Det er en spændende og nervepirrende og for mange er karaktergennemsnit en af de vigtigste faktorer, der kan påvirke dine fremtidige muligheder. Det kan afgøre, om du kommer ind på din drømmeuddannelse eller ej, og det kan sommetider også have betydning for dine jobmuligheder senere hen. 

Derfor er det vigtigt at forstå, hvad karaktergennemsnittet er, hvordan det beregnes, og hvordan du kan forbedre det, hvis det er det, du ønsker og går efter. 

Hvad er karaktergennemsnit?

Men lad os starte med det helt basale. For hvad er et karaktergennemsnit?

Karaktergennemsnittet er et vægtet gennemsnit af de karakterer, du har fået i dine fag gennem din uddannelse. 

Det bruges ofte som en indikator for din samlede præstation og kan specielt være afgørende, når du søger ind på videregående uddannelser. Karaktergennemsnittet udregnes ved at lægge alle dine karakterer sammen og dividere med antallet af karakterer. 

I nogle tilfælde vægtes karakterer forskelligt, afhængigt af hvor mange ECTS-point eller timer faget har.

Hvordan beregner man så sit karaktergennemsnit?

For at beregne dit karaktergennemsnit skal du følge disse trin:

  • Saml dine karakterer: Find alle de karakterer, du har fået i dine fag.
  • Vægt karaktererne: Hvis nogle fag vægter mere end andre (fx har flere ECTS-point eller flere ugentlige timer), skal du tage højde for dette.
  • Beregn gennemsnittet: Læg alle karaktererne sammen og divider med det samlede antal fag eller vægtede fag.

Eksempel:

Hvis du har fået følgende karakterer i fem fag: 10, 7, 12, 4, og 7, så lægger du dem sammen: 10 + 7 + 12 + 4 + 7 = 40. Derefter dividerer du med antallet af fag (5): 40 / 5 = 8. Dit karaktergennemsnit er 8.

Optagelse på uddannelse

Har du fundet drømmeuddannelsen, men mangler kun at få sendt din ansøgning afsted? Men du føler dig overvældet af optagelsesprocessen og kan ikke helt overskue, hvor du skal begynde? Det kan vi faktisk godt forstå!

For navigering gennem labyrinten af ansøgningsfrister, karakterkrav og kvoter kan være en udfordring. Og derfor har vi gjort det dejligt ligetil med vores optagelseguide, der tager dig igennem det hele.

Fra forskellen mellem kvote 1 og kvote 2 til reglerne for genoptagelse på uddannelse, vores optagelses-guide dækker det hele. Vi giver dig også indsigt i vigtige begreber som standby-pladser, sommer- og vinterstart samt prioritering af uddannelser.

Hvorfor er karaktergennemsnit vigtigt?

Når du lige starter på din uddannelse, kan det være svært at fokusere på dit karaktergennemsnit, når du om 3 års tid er færdig – men ved du allerede nu, at du gerne vil videre på en populær uddannelse, hvor der kræves et bestemt karaktergennemsnit, så bør du have det i mente fra starten af!

For et karaktergennemsnit er nemlig alfa omega, da det ofte bruges som et adgangskriterium for videregående uddannelser. Mange uddannelser kræver nemlig  et bestemt gennemsnit for at komme ind, og hvis du ikke opfylder dette krav, kan det være svært at blive optaget. Derudover kan et højt karaktergennemsnit faktisk også give dig adgang til stipendier og legater, der kan hjælpe dig økonomisk gennem din uddannelse.

Karaktergennemsnit ved afslutning af uddannelse

Når du afslutter din uddannelse, bliver dit endelige karaktergennemsnit beregnet. Dette gennemsnit er en vigtig del af dit eksamensbevis og kan være afgørende, når du søger videregående uddannelser eller job.

Hvordan forbedrer man sit karaktergennemsnit?

Hvis du allerede nu ved, at dit karaktergennemsnit bliver vigtigt for dig, så er der flere ting, du kan gøre for at sikre det. Og vi ved godt, vi måske lyder som en klassisk forælder, der er efter dig. Men vores råd er ikke en løftet pegefingre til dig. Det er gode råd, der faktisk vil gøre en forskel for dig.  Du kan blandt andet: 

  • Lave studieplaner ugentligt: Planlæg din tid, så du har tid til at læse og forberede dig til alle dine fag.
  • Deltage aktivt i timerne: Vær engageret i undervisningen, stil spørgsmål og deltag i diskussioner.
  • Søge hjælp, når du har brug for det: Hvis du har svært ved et fag, så tøv ikke med at søge hjælp fra lærere, vejledere eller medstuderende.
  • Lave lektier og afleveringer til tiden: Sørg for at holde dig ajour med dine opgaver og deadlines.
  • Forberede dig godt til eksamener: Lav en læseplan og start i god tid med at læse op til eksamener.

Karaktergennemsnit ved optagelse på videregående uddannelser

Når du søger ind på en videregående uddannelse, er dit karaktergennemsnit ofte en af de vigtigste faktorer, der afgør, om du bliver optaget – specielt hvis du f.eks. søger via kvote 1.

Eksamensstress og karakter-pres

Det er helt naturligt at føle sig presset, når karakterer har så stor betydning for din fremtid. Eksamensstress og karakterpres er noget, mange studerende oplever, men heldigvis er der måder, hvorpå du gøre det nemmere at håndtere:

  • Tag pauser: Sørg for at tage regelmæssige pauser, når du læser, så du ikke bliver for overvældet.
  • Motion: Fysisk aktivitet kan hjælpe med at reducere stress og forbedre dit fokus.
  • Tal med nogen: Hvis du føler dig overvældet, så tal med en ven, familiemedlem eller studievejleder.
  • Sørg for søvn: God søvn er vigtig for din koncentration og hukommelse.

Hvordan vægter forskellige uddannelser karaktergennemsnit?

Forskellige uddannelser vægter karaktergennemsnit på forskellige måder. For eksempel:

  • Gymnasier: Her vægter alle fag ofte lige meget, selvom nogle valgfag kan have ekstra vægtning.
  • Universiteter: Universiteter kan vægte karakterer forskelligt afhængigt af fagets relevans for den ønskede uddannelse.
  • Erhvervsuddannelser: Disse kan have mere fokus på praktiske færdigheder end på høje karakterer.

Vil du være helt sikker på, hvordan din uddannelse vægter karakter eller bruger dit gennemsnit, så undersøg det på den pågældende uddannelse.

Hvad er kvote 1?

Kvote 1 er en af de mest almindelige måder at søge ind på en videregående uddannelse i Danmark. Her lægges der udelukkende vægt på dit karaktergennemsnit fra gymnasiet eller tilsvarende uddannelse. For at søge gennem kvote 1, skal dit karaktergennemsnit opfylde det fastsatte adgangskrav for den specifikke uddannelse, du ønsker at komme ind på.

Fordelen ved kvote 1 er, at det er en objektiv vurderingsmetode, hvor dine akademiske præstationer er det eneste, der tæller. Ulempen er, at hvis dit gennemsnit ikke er højt nok, kan det være svært at komme ind på populære uddannelser med høje adgangskrav.

After study event for new students
After study event for new students
After study event for new students
After study event for new students
hvad er kvote 1
hvornår er sidste frist for kvote 1

Hvad er kvote 2?

Hvis dit karaktergennemsnit ikke er højt nok til at komme ind gennem kvote 1, er kvote 2 en alternativ vej. Her vurderes ansøgerne på baggrund af andre kvalifikationer end karakterer, såsom erhvervserfaring, frivilligt arbejde, højskoleophold, og en motiveret ansøgning. Nogle uddannelser afholder også interviews eller tests som en del af kvote 2-optagelsen.

Fordelen ved kvote 2 er, at det giver dig mulighed for at vise dine kompetencer og motivation på en anden måde end gennem karakterer. Ulempen er, at processen ofte er mere subjektiv, og der er færre pladser tilgængelige gennem kvote 2 sammenlignet med kvote 1.

Hvad hvis mit karaktergennemsnit ikke er højt nok?

Hvis dit karaktergennemsnit ikke er højt nok til at komme ind på din ønskede uddannelse gennem kvote 1, og du heller ikke kommer ind gennem kvote 2, er der stadig muligheder:

  • Suppleringskurser: Du kan tage suppleringskurser for at forbedre dine karakterer i specifikke fag.
  • Alternativ uddannelse: Overvej om der er andre uddannelser, der også kunne være interessante og som har lavere adgangskrav.
  • Forbedr dine karakterer: Nogle gange kan det være muligt at tage eksamener om eller forbedre karakterer gennem ekstra undervisning.
  • Sabbatår med relevant erfaring: Brug et år på at få erhvervserfaring, frivilligt arbejde eller rejse og søg ind igen næste år.

Start din fremtid i Esbjerg

Begynd din fremtid i Esbjerg – og sikr din hverdag inden for netop dét, du brænder for. For uanset om du drømmer om at blive ingeniør og bidrage til teknologiens fremtid, udforske den kreative verden af multimediedesign, fordybe dig i musikkens magi eller træde ind i forretningsverdenen, så finder du værktøjerne til det i Esbjerg, blandt de mange uddannelsesmulighed.

Mentorprogram – Education Esbjerg (Foto: Christer Holte/Education Esbjerg).

Gå på opdagelse

Her finder du blogindslag med inspiration, events og seneste nyt.
Studiebolig

21 maj 2024

“Her er der bare en lækker udsigt over Esbjerg”.

Er du også ved at flytte hjemmefra eller på udkig efter en studiebolig? Det kan godt være overvældene og en jungle at finde frem til dit næste hjem. Derfor har vi taget ud til kommende og nuværende studerende i Esbjerg for at få lidt inspiration.

Studiebolig

21 maj 2024

“Jeg kan se lige over til mit supermarked”.

Er du på jagt efter en studiebolig? Det kan være en boligjungle at finde det helt rette hjem til at starte dit nye kapitel som studerende. Derfor har vi fundet lidt inspiration fra en nuværende studerende.

Studiebolig

21 maj 2024

“Der er ikke havudsigt, men det er rimelig centralt”.

Hvordan finder man en studiebolig til en overkommelige pris og tæt på studiet? Her kan du hører om Karolines overvejelser ift. valg af bolig, og hvad det betød for hende at flytte ind i god tid.

Kongekampen

13 maj 2024

Kongekampen 2024

Underneath the radiant sun, 300 students gathered at Kongekampen. Dodgeball battles ensued amidst laughter and cheers, as friendships blossomed. In this perfect weather, camaraderie flourished, making Kongekampen an unforgettable celebration of student life.

E ducation nergy