Er du kommet ind på din drømmeuddannelse? Det er en spændende tid, hvor du skal lære nye ting, møde nye mennesker og måske endda flytte hjemmefra (det er okay at glæde sig til det).
Er du kommet ind på din drømmeuddannelse? Det er en spændende tid, hvor du skal lære nye ting, møde nye mennesker og måske endda flytte hjemmefra (det er okay at glæde sig til det).
En af de vigtigste ting at have styr på som studerende, uanset om du bor ude eller hjemme, er din økonomi, og det er altså her, at SU kommer ind i billedet. For når vi er så heldige at bo i et land, der nærmest betaler os for at gå i skole – så skal du vide, hvordan du gør, hvordan du søger om SU, hvor meget du kan få og hvad du skal være opmærksom på.
Så læs med og bliv klogere på, hvordan du kan få mest muligt ud af din SU.
Okay, lad os lige sammen starte helt fra bunden af. For hvad er SU egentlig? Udover at det for mange kan føles som “gratis” penge, der månedligt ryger ind på din konto, fordi du er begyndt at studere.
SU står for Statens Uddannelsesstøtte og er en økonomisk hjælp, du kan få som studerende i Danmark. SU er med til at sikre, at du kan fokusere på dine studier uden at skulle bekymre dig alt for meget om økonomien.
SU består af to dele: SU-stipendium og SU-lån. SU-stipendium er penge, du får uden at skulle betale dem tilbage, mens SU-lån er penge, du låner og skal betale tilbage efter endt uddannelse.
Men hvordan søger man så SU? Synes du allerede nu, at tanken om at søge SU er overvældende? Så vent lige med at panikke, fordi det er faktisk noget så simpelt, og vi tager dig slavisk igennem det her.
For det er faktisk en relativt enkel proces. Følg disse trin for at komme i gang:
Nu hvor du har fundet ud af, hvor lidt det er, kribler det sikkert i fingrene for at komme i gang! Men for at søge SU, skal du have fået bekræftet din optagelse på en uddannelse. For ungdomsuddannelser kan du altså søge en måned før din 18-års fødselsdag. For videregående uddannelser kan du søge en måned før studiestart. Vil du være sikker på at få dine penge til tiden, så søg så snart, at det er muligt.
For at kunne søge SU er der nogle krav, du skal opfylde:
Og så til det helt store million spørgsmål! Hvor meget kan du få i SU?
Men svaret er ikke helt simpelt, for hvor meget du kan få i SU afhænger af flere faktorer, herunder din alder, om du bor hjemme eller ude, og om du er på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse.
Er du flyttet hjemmefra, vil du kunne modtage udeboende SU, som er højere end for hjemmeboende. For at søge udeboende SU skal du kunne dokumentere, at du bor for dig selv og ikke længere hjemme hos dine forældre.
Her er det ikke nok med bare et selfie hjemmefra din lejlighed – øv. Men du kan gøre det ved f.eks. at indsende en lejekontrakt eller dokumentation for ejerbolig.
Husk, at din adresse skal være registreret korrekt i folkeregisteret. Det er vigtigt, at du får styr på dette i god tid, så du kan få udbetalt den rette SU fra starten.
SU er en god støtte, hvad enten du bor hjemme eller ude – men det er ikke altid nok, hvis du samtidig ønsker en masse sjove oplevelser med vennerne, eller hvis du samtidig ønsker at skabe en god opsparing til fremtiden.
Heldigvis er det dog muligt at arbejde ved siden af din SU, men der er en grænse for, hvor meget du må tjene uden at blive trukket i din SU. Denne grænse kaldes fribeløbet og varierer afhængigt af, om du er hjemmeboende eller udeboende, og om du er på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse.
Overskrider du disse beløb, kan du risikere at skulle betale SU tilbage. Derfor er det vigtigt at holde styr på din indkomst og tilpasse dine arbejdstimer derefter. At arbejde ved siden af studierne kan være en god måde at få ekstra penge på, men pas på ikke at overbelaste dig selv – dine studier kommer først. Vil du tjekke op på det, kan du finde alle informationer inde hos SU.
En af mulighederne med SU er SU-lånet, som vi nævnte tidligere. Hvis du vælger at tage et SU-lån, skal du begynde at tilbagebetale det, når du er færdig med din uddannelse. Tilbagebetalingen starter normalt et til to år efter endt uddannelse, og du får besked om de specifikke vilkår fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i din E-boks.
Tilbagebetalingen sker typisk over en periode på 7-15 år, afhængigt af hvor meget du har lånt. Du kan altid vælge at betale mere af eller hele lånet tilbage tidligere, hvis din økonomi tillader det. Rentesatsen på SU-lån er relativt lav sammenlignet med andre typer lån, hvilket gør det til en overkommelig løsning for de fleste.
Hvis du stopper med din uddannelse, skal du informere SU-styrelsen med det samme, så du ikke får udbetalt flere penge. Derfor vil din SU udbetaling stoppe, og hvis du har fået for meget udbetalt, skal du betale det tilbage. Har du taget SU-lån, skal du også begynde at tilbagebetale dette, selvom du ikke har fuldført din uddannelse.
Ja, der er mulighed for at søge ekstra SU, hvis du har særlige behov. Dette kan være relevant, hvis du har en funktionsnedsættelse, er forælder eller har andre særlige udfordringer, der gør det vanskeligt at gennemføre din uddannelse på normal tid. Du kan søge om handicaptillæg, forsørgertillæg eller ekstra SU-klip afhængigt af din situation. På SU.dk kan du finde helt specifikke takster til dine særlige behov.